Električne brusilice su jedinstvene, kompaktne i lagane i veoma pouzdane alatke. Hermetički zatvoren motor bez četkica dovoljno je jak da održi konstantnu brzinu rada pod različitim opterećenjem. Odlična ergonomija čini ove brusilice komfornim i lakim za korišćenje a izvedeni dizajn daje odlične manevarske sposobnosti, što doprinosi efikasnom i preciznom brušenju. Takođe, ove brusilice su veoma tihe u radu, ekonomične, lake za održavanje i praktične za upotrebu na bilo kojoj lokaciji gde je moguće koristiti električnu energiju.

Usisavanje prašine kod električnih brusilica se sprovodi priključivanjem na centralni sistem za odvođenje prašine ili priključenjem na usisivač. Zbog svojih izuzetnih karakteristika u odstranjivanju prašine, ove brusilice u mnogome poboljšavaju uslove rada i čine vaše radno okruženje mnogo čistijim.

Poseban osvrt na električne brusilice potrebno je napraviti kako bi se akcentovalo efikasno eliminisanje problema zapunjavanja brusnog materijala, koje se obično događa kod standardnih brusilica, pri čemu se formira sloj prašine koji stvara problem tokom brušenja.

Sa velikim brojem rupa na stopi brusilice, omogućena je fenomenalna ekstrakcija prašine, naročito u kombinaciji sa Abranet® brusnim materijalima. Maksimalno rastojanje koje prelazi čestica prašine do prve rupe za ekstrakciju iznosi svega 0,5 mm, što daje ovim proizvodima potrebnu efikasnost i prepoznatljivost.

Obzirom da se prašina konstantno usisava tokom rada, moguće je uvek videti šta se tačno događa na površini koja se obrađuje.