U proizvodnji nameštaja sve više je zastupljen rad sa pločastim materijalima. Kao najčešće korišćen materijal izdvaja se medijapan jer pruža raznovrsne mogućnosti obrade. Na nove zahteve tržišta proizvođači premaza osmislili su čitav niz pigmentiranih premaza za dekoraciju i zaštitu medijapana.

Premazi sa specijalnim efektima učinili su medijapan atraktivnijim i zanimljivijim za eksploataciju. Zahvaljujući ovoj vrsti premaza može se izaći u susret i najspecifičnijim zahtevima u izgledu lakirane površine.

Premazi sa specijalnim efektima, prema hemijskom sastavu, spadaju u grupu dvokomponentnih poliuretanskih premaza. Obzirom na specifičnu formulaciju ovih proizvoda, nakon nanošenja neophodna je dodatna zaštita površine nanošenjem transparentnog akrilnog laka u željenom procentu sjaja.

Estetska svojstva ove vrste premaza potiču od prisustva odgovarajućih pigmenata i specijalnih čestica. Izgled površine dobijene njihovom upotrebom zavisi od vrste i jačine svetlosti kojoj je izložena, kao i od ugla posmatranja.

Ovom vrstom premaza proizvođačima nameštaja omogućeno je da izraze svoju kreativnost pri izboru kombinacije boja i izgleda površine i da na vrlo jednostavan način, konvencijalnim načinom nanošenja, postignu izuzetno atraktivan izgled površine.

POGLEDAJTE GALERIJU SPECIJALNIH EFEKATA