Tokom leta kompanija Renner Italia je bila angažovana na obnovi kompletnih drvenih konsturukcija na tornju Prendiparte u centru Bolonje.

Toranj Prendiparte star skoro 1000 godina, iako nije najviši u Bolonji, pruža jedan od najfascinantnijih panoramskih pogleda na grad. Sagradila ga je porodica Prendiparte u XII veku, u to vreme jedna od najstarijih i najbogatijih. Visok je 60 m i sadrži stepeništa i spoljašnje galerije. Između 400. i 700. godine, toranj je prodat nadbiskupiji, a u 700. godini je bio u funkciji zatvora za prestupnike protiv religije.

Stari drveni delovi Prendiparte tornja u Bolonji su restaurirani uz pomoć najsavremenijih vodenih premaza kompanije Renner. Obnovljena je kompletna drvena konstrukcija koja je sastavni deo ovog srednjevekovnog tornja.

„Prihvatili smo ovaj uzbudljivi izazov. Prendiparte toranj je arhitektonsko i kulturno nasleđe Bolonje. Po mom mišljenju, na vrhu ovog tornja možete uživati u najlepšem pogledu na grad. Odavde možete videti dva najpoznatija tornja (Asinelli i Garisenda), San Petronio baziliku, groblje Madonna Di San Luca, kao i obližnja brda.” – izjavio je direktor Renner-a Lindo Adrovandi.

Renner Italia je na sebe preuzela odgovornost oko restauracije ovog reprezentativnog objekta, kroz etički industrijski pristup koji podrazumeva upotrebu ekoloških vodenih premaza za zaštitu vrednih istorijskih objekata.
U 2014. godini, Renner Italia se pobrinula za restauraciju bolonjskog pozorišta San Leonardo.

„Toranj Prendiparte je u privatnom vlasništvu, ali je evidentno da se ovakav spomenik srednjevekovne Italije mora tretirati kao javno dobro.” – objašnjava gospodin Aldrovandi.

Vlasnik tornja, Matteo Giovanardi ga je adaptirao u ekskluzivni Bed&Breakfast objekat.
2014. godine, jedan od najvažnijih svetskih turističkih vodiča „Lonely Planet” je nominovala romantični Prendiparte toranj za treći najlepši hotel na svetu.

Isti tehnički tim, koji je radio na projektu Drvo života, pripremio je kompletan plan restauracije Renner premazima.
Vođe ovog tima su Luigi Benni, direktor Renner laboratorije i Roberto Carrelli, istraživač, dok je Fabian Colombari koordinator tima primene premaza.

Pogledajte film o obnovi tornja Prendiparte