Tehnička služba Fabbrica doo, posle letnje pauze, nastavlja sa organizacijom stručnih seminara i prezentacija.

Ovog puta organizovali smo seminar za svoje dugogodišnje komitente kako bismo ih upoznali sa svim novitetima iz prodajnog asortimana, predstavili cikluse površinske zaštite sa novim premazima čijom upotrebom se može značajno unaprediti proizvodni proces i maksimano ubrzati realizacija aktuelnih naloga u samoj proizvodnji.
Pored toga, ovo je bila jedinstvena prilika da razmenimo iskustva i znanja vezana za segment površinske obrade drvenih elemenata u enterijeru.

Tokom prezentacije ukratko su predstavljeni premazi iz različitih segmenata površinske zaštite, sa posebnim osvrtom na proizvode čijom primenom se postiže izuzetan finalni efekat na elementima koji se tretiraju.

Jedan od premaza koji je izazvao posebno interesovanje tokom seminara bila je NOVA BELA VISOKOPOKRIVNA POLIURETANSKA PODLOGA.
U pitanju je proizvod iz unapređene serije visokopokrivnih podloga, sa velikim sadržajem suve materije. Upotrebom ovog osnovnog premaza na tretiranim elementima od medijapana, formira se izuzetno bogat sloj, što je čini posebno pogodnom za cikluse kod kojih se koriste boje u visokom sjaju.
Pomenuta podloga je modifikovana tako da se malo teže brusi. Na ovaj način se izbegava mogućnost da se ista prebrusi, što bi negativno uticalo na finalni izgled površine tretirane završnim lakom koji se nanosi u ciklusima kao poslednji sloj.
Ono što ovaj proizvod izdvaja od ostalih podloga iz našeg asortimana je izuzetno brzo sušenje, koje nikako ne utiče na pokrivnost. Ako se uzme u obzir da se lakirana površina može brusiti 2 sata nakon nanošenja podloge, realizacija naloga u lakirnicama je na ovaj način značajno ubrzana.

[slideshow_deploy id=’16980′]

Obzirom da naši gosti imaju dosta različitih i specifičnih zahteva prilikom opremanja enterijera u smislu kombinacije različith supstrata, posebno su predstavljeni premazi namenjeni površinskoj zaštiti i dekoraciji metala.

Iz ove grupe premaza možemo izdvojiti i preporučiti dva ciklusa površinske zaštite:

  • Transparentni
  • Pigmentirani

U transparentnom ciklusu su zastupljeni akrilni lakovi u različitim procentima sjaja. Oni obezbeđuju odličnu zaštitu od naknadne oksidacije površina, dok ih ujedno i štite od habanja i oštećenja nastalih tokom eksploatacije. Preporučili smo ih u slučajevima kada postoji zahtev da promena u izgledu površine elemenata bude minimalna. Takođe su pogodni za tretman plemenitih metala (zlato, srebro, bakar, pa čak i mesing, nikl i slično).

U pigmentiranom ciklusu površinske zaštite preporučene su sledeće varjante:

  • Standardne boje prema RAL i NCS ton kartama u različitim varijantama sjaja
  • Poliuretanske boje sa teksturom
  • Metalik boje sa teksturom
  • Metalik efekti (zlato, srebro, bakar)
  • Metal patine
  • Specijalni efekti

[slideshow_deploy id=’16994′]

Tokom praktičnog dela prezentacije, sa našim tehničarima primene, zajednički su testirani svi premazi i ciklusi površinske zaštite, za koje su naši gosti pokazali posebno interesovanje. Cilj je bio, naravno, da se na taj način bolje upoznaju sa karaktersitikama i mogućnostima svakog od predloženih premaza, odnsno ciklusa rada.

Nakon završetka seminara diskutovano je o svemu prezentovano, kao i o mogućnostima unapređenja procesa rada u proizvodnom pogonu komitenta.